оп

Офіціант, офіціянт, кельнер (лат. Officians - службовець) – працівник ресторану, кафе, бару, їдальні, закусочної, закладах харчування в туристичних комплексах, готелях і у транспорті, що подає страви відвідувачам.

В обов'язки офіціанта входить сервірування столу, зустріч відвідувачів, знайомство їх з меню, у разі потреби - поради у виборі страв, одержання замовлення, передача замовлень у гарячий і холодний цехи кухні, пробивання чеків на касовому апараті, доставка замовлення відвідувачу, розрахунок з ним, збір використаного посуду.

Перші офіціанти з’явилися в Древньому Єгипті 6 тисяч років тому назад.

Слово «офіціант» німецького походження і в перекладі означає служити», «виконувати». Офіціант повинен володіти здібностями актора, дипломата, лікаря-психіатра, мати добре розвинену мову, чітку дикцію, приємні риси обличчя, гарну поставу та ходу. Він має бути ввічливим, дотепним фізично витривалим, винахідливим та люб’язним. За день офіціант набігає до ЗО км шляху та переносить до 3 тон вантажу. Його робочий день триває 12-15 годин, а буває і всі 24 години. Такі фізичні і психічні навантаження вимагають, щоб люди, які обрали цю професію вели здоровий спосіб життя: не палили цигарок, займалися спортом, правильно проводили своє дозвілля, постійно працювали над своїм духовним ровитком, не зловживали алкогольними напоями.

Офіціанту доводиться обслуговувати відвідувачів, що займають різне соціальне становище – від робітника до президента. Тож очевидним є те, якого рівня розвитку має бути він сам. А для цього багато здібних офіціантів продовжують навчатися у ВУЗах, багато читають, відвідують театри та кіно, подорожують, вивчають іноземні мови. Щоб вміти спілкуватися з гостями різного віку та соціального становища, офіціанту необхідно вчитися підтримувати розмову, знати історію свого міста і свого народу, добре розумітися на кулінарії, на алкогольних і безалкогольних напоях з країн всього світу, враховувати етикет та національні звичаї інших народів, зокрема, туристів. За 10-15 років праці здібні офіціанти досягають такого рівня розвитку, що стають керівниками підприємств, бізнесменами, і самостійно організовують ресторани, кафе та бари, створюючи нові робочі місця та добробут для себе і інших людей. Багато нині всесвітньо відомих людей починали свою кар’єру з цієї професії і не соромляться, а навпаки, з вдячністю згадують роки праці офіціантами і той неоцінений досвід, який вони отримали завдяки цій древній професії.

Кваліфікаційні характеристики офіціантів

Офіціанти можуть мати від 3-го до 5-го розряд.

Офіціант 5-го розряду повинен виконувати такі види робіт: готувати робочу зону і обслуговувати відвідувачів (ознайомлювати їх з меню, приймати замовлення, отримувати продукцію в буфеті, на кухні і подавати гостям, розкладати страви в тарілки); працювати на касовому апараті або комп’ютері; проводити розрахунки з відвідувачами; зустрічати, приймати та обслуговувати учасників бенкетів; сервірувати столи у відповідності з вимогами виду обслуговування, обслуговувати під час приймання їжі; складати меню для бенкетів ресторанів категорії «Люкс» та «Вища»; визначати потреби в посуді, столовій білизні, приладді для конкретного виду бенкету, складати заявки.

Офіціант 5-го розряду повинен знати: правила та техніку обслуговування індивідуальних відвідувачів та групових замовлень; асортимент, норми виходу і ціни на продукцію, кулінарну характеристику страв, напоїв, можливості їх поєднання, вимоги до оздоблення страв і температуру подавання; порядок розрахунків з відвідувачами; правила експлуатації контрольно-касових апаратів; особливості обслуговування туристів та специфіку їх харчування; правила обліку посуду, столової білизни, приладдя та оформлення документів при битті та втратах; форми організації праці офіціантів всіх розрядів.

Для успішного виконання роботи офіціант повинен бути товариським, бездоганно ввічливим, легко вступати в контакти і розуміти особливості поводження людей. Необхідна стійка увага, розвита оперативна і довгострокова пам'ять, розвиті рахункові здібності, гарний розвиток органів почуттів (зору, нюху, тактильної чутливості). Потрібна фізична витривалість, швидкодія, ручна вправність з одночасним артистизмом.